Hea lugeja!

Vanad eestlased pidasid jõule aasta tähtsaimateks pühadeks, maarahvas nimetas talvist pööripüha õige mitmeti, näiteks jõulud, joulud, talsipühiq, talvistepühi ja vorstipühad. Lõuna-Eestis oli levinuim nimetus aga talistepüha.

Jõulud olid pühad päevad, mil üks aeg oli lõppemas ja uus algamas. Maa pööras ennast valguse, soojuse, toidu ja elu poole. Sellest, mida inimene jõuluajal tegi, arvati sõltuvat tema ja ta majapidamise hea käekäik järgmisel aastal. Koju oodati surnud omaste hingi ning neilgi usuti olevat elavate õnnele suur mõju.

Tänapäeval me enam kõiki toonaseid jõulukombeid ei järgi, ent hea aeg aja mahavõtmiseks, lähedastele mõtlemiseks ning tulevikuplaanide seadmiseks on see ikka.

Et heade mõtete mõtlemine meie uudiskirja abil veelgi mõnusam oleks, lülita lugemisel ka kõlarid sisse. Jah, enamasti seostatakse jõuludega kõigepealt ikka maailma kuulsaimat, enam kui 300 keelde tõlgitud jõululaulu „Stille Nacht, heilige Nacht“, mille kirjutas 1800ndate algul Franz Xaver Gruber. Ent meie pakume Sulle, hea lugeja, kuulamiseks Agu Tammeoru ning Meelis Punderi imekauni „Talveöö“.

Talveöö muinasjutt meiega jääb,
kui lumi see ükskord ka läeb.
Suveöö unenäos mõnikord näed
taas lumehelbeid langevaid ja jääd.

Sinu
SA Lõuna-Eesti Turism

 
 



SA Lõuna-Eesti Turismi uudised
Tulevikuplaanidest, rahast, messidest, koolitusreisidest, konkurssidest ehk kõigest, mida vahepeal põnevat või kasulikku ette on võetud.
Loe lähemalt siit!

Jõulud on kohe käes!
Kõike põnevat ja toredat,
mis jõulukuul Lõuna-Eestis aset leib, üles lugeda loomulikult ei jaksagi.
Aga põhilisest saad hea ülevaate klikates siit!


Suurtele ja väikestele päkapikkudele
Kuhu jõuluajal kogu perega minna, nii et pisipõnnidelgi põnev oleks? Kus kuulata kaunist jõuluklassikat ja kus pakutakse rahvalikku tantsu ja tralli? Vastused leiad siit!

 




Küla külas –
võluv Saunamaa

Võrumaal Nogo külas valminud Saunamaast ja plaanidest tulevikuks –
loe siit Erki Pehteri tähelepanuväärsest ettevõtmisest.

Kunstnikuhingede kohtumispaik –
Sänna kultuurimõis

Sänna kultuurimõis – ateljeed, töötoad, kursused, seminarid, kontserdid, teatrietendused, filmiõhtud ehk see, mis aitab luua inspireeriva keskonna nii kunsti loomiseks kui ka vastuvõtuks. Loe kahe kunstnikuhinge, Kadi ja Hendrik Noore tegemistest lähemalt siit.

 
 

Uudiskirja aitasid kokku panna: Katrin Loss (SA Tartumaa Turism), Teele Kaeramaa (Jõgevamaa TIK), Margita Musting (Võrumaa TIK), Marina Lauk (Valgamaa Arenguagentuur), Ulla-Maia Timmo (SA Põlvamaa Arenduskeskus), Angela Aru (Viljandi TIK), Mare Raid (Otepää TIK), Ülle Pärnoja (MTÜ Setomaa Turism) ning Jaanika Kaljuvee (Võrtsjärve SA).

Kui tead kedagi, kes uudiskirja ei saa, aga peaks saama, anna teada – info@southestonia.ee
Samale aadressile anna teada ka siis, kui soovid end uudiskirja saajate seast eemaldada.

 
 

 

SA Lõuna-Eesti Turism | Vaksali 17a, 50410 Tartu
tel: 744 2271 | info@southestonia.ee | www.southestonia.ee